Marjaisaa kesää 07/2018
MARJAISAA KESÄÄ!
Maamme puhtaissa metsissä
yöttömien öiden valossa kypsyy hiljalleen sinistä, punaista ja
keltaista kultaa. Ihan jokaiselle suomalaiselle. Halpaa ja hyvää.
Ja vieläpä niin runsaasti kuin kotiinsa jaksaa sitä kantaa tai
ihan paikan päällä suuhunsa ahtaa. Nimittäin maailman maukkaimpia
marjoja.
Suomessa kasvaa
luonnonvaraisesti noin 50 erilaista marjalajia, joista 37 on
syötäviä. Vuosittainen marjasatomme on niin valtaisa, että
jokaista suomalaista kohden kypsyy jopa sata kiloa tätä luonnon
herkkua, joista mieluiten poimitaan puolukkaa, mustikkaa, lakkaa,
vadelmaa ja karpaloa sekä kotitalouksiin että kaupallisesti
hyödynnettäväksi. Tosin uhkeasta marjasadostamme kootaan talteen
vain pieni siivu; vaivainen kymmenesosa ja loput jäävät eläinten
ruuaksi ja maaperää rikastuttamaan.
Joskus leikin ajatuksella,
että mitäpä jos marjanpoimintaluku keikahtaisi päälaelleen;
marjat tyhjennettäisiin metsistä 90 prosenttisesti ja lopuilla
ruokittaisiin metsäneläimet ja lannoitettaisiin maaperää.
Kuolisivatko eläimet nälkään? Eivät kuolisi, sillä ne syövät
muutakin kuin marjoja ja tuskin maaperämmekään siitä
huomattavasti köyhtyisi.
Green caren eli
luontoavusteisen kuntoutusmetodin näkökulmasta asiaa tarkasteltuna
marjanpoiminta olisi mitä parhainta hyvinvoinnin edistämistä sekä
ennaltaehkäiseväisevästi että ihan varsinaisena
kuntoutustoimintana yhdistettynä johonkin toiseen terapiamuotoon.
Green carella tarkoitetaan
metodia, jossa hyödynnetään luontoympäristöä ja sen elementtejä
ihmisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistämiseksi. Suomessa green
care metodia käytetään muun muassa terapeuttisena puutarhanhoitona
ja eläinterapiana eri asiakasryhmien kanssa työskenneltäessä.
Olisi loistavaa, jos green
care toimintaa laajennettaisiin myös marjanpoimintaan. Tutkimusten
mukaan jo kahdenkymmenen minuutin kertaoleilu metsässä vaikuttaa
suotuisasti hyvinvointiin; verenpaine laskee, stressi vähenee ja
hyväntuulisuus lisääntyy. Kun metsäretkeen yhdistetään jokin
fyysinen ja motorinen aktiviteetti, muodostuu se yhä
hyödyllisemmäksi ja terveellisemmäksi tapahtumaksi.
Verkkainen samoilu,
kyykistely ja epätasaisessa maastossa taiteilu kohentavat fyysistä
kuntoa. Pikkiriikkisten marjojen keruu kehittää hienomotoriikkaa ja
kärsivällisyyttä. Metsän siimeksessä, avaran taivaan alla
kasveja kosketeltaessa saadaan läheinen, henkilökohtainen yhteys
luomakuntaan, mikä osaltaan vahvistaa ihmisen luontosuhdetta.
Lisäksi poimittu, ravintotiheä superfoodsato hyödyttää
metsänkävijöitä ihan konkreettisesti; ketäpä ei ilahduttaisi
esimerkiksi vastaleivottu marjapiirakka?
Monta kertaa olen
miettinyt nykyistä työllisyystilannettamme, kohtuullisen korkeaa
työttömyysprosenttiamme ja vuotuista metsässä happanevaa
marjasatoamme sekä green caren että luonnonvaratuotannon
näkökulmasta.
Ikävä todeta, ettei
marjasadon kohdalla potentiaalinen, tekemätön työ ja mahdollinen
työntekijä kohtaa. Tai oikeammin pitäisi todeta, etteivät ne
tälläkään saralla kohtaa. Kekseliäät luonnonvaratuottajamme
ovat ongelmaa yrittäneet ratkaista lennättämällä
marjanpoimijoita kesäkaudeksi kotomaamme perukoille aina Aasiasta
saakka, mikä on hyvä ratkaisu sekä meille marjasuu-suomalaisille
että näille ahkerille marjastajille.
Kuitenkin tästäkin
tempputyöllistämisestä huolimatta vain kymmenesosa luomakuntamme
aarteista ja ravintotiheistä kultahipuista kootaan talteen ja loput,
miljoonat ja taas miljoonat kilot jäävät happanemaan äitimaan
helmaan -eläinten ruuaksi ja maaperän lannoitteeksi.
Marita Sjöberg
Kommentit
Lähetä kommentti